Skip to main content

Tips om te fietsen in winter met een driewieler

Fietsen in de winter is vaak donker, koud en glad. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. In dit artikel geven wij je 7 tips om te fietsen in de winter met jouw driewielfiets of driewieler.

Tip 1 om te fietsen in de winter op een driewieler: Kleed je warm aan

Fietsen in de winter, en vooral fietsen bij vriesweer, kan erg koud zijn. Daarom is het belangrijk om je warm aan te kleden, het liefst met verschillende lagen kleding. Een goede winterjas, handschoenen, sjaal, muts en sokken over de enkels. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet alleen warm blijft, maar ook droog. Let er bij de handschoenen wel op dat je nog goed kunt remmen en schakelen. En als je even in beweging bent, fiets je jezelf vanzelf weer warm.

Tip 2 om te fietsen in de winter op een driewieler: Wees zichtbaar

Fietsverlichting is belangrijk voor jouw veiligheid en de veiligheid van anderen. In de wintermaanden is het vaak donker. Het is dan prettig voor jezelf als je jouw omgeving goed kan zien. Zeker als je met hoge snelheden fietst, bijvoorbeeld als je een e-bike hebt. Nog belangrijker is het dat andere weggebruikers jou goed kunnen zien, zodat je anderen niet in gevaar brengt. Zorg er dus voor dat je fietsverlichting goed werkt.

Weetje: Op een Van Raam fiets met trapondersteuning gaat de verlichting automatisch aan als je het elektrosysteem aanzet.

Tip 3 om te fietsen in de winter op een driewieler: Extra aandacht voor je fietsaccu

Fietsen bij koud weer? Dan heeft een accu meer aandacht nodig. Zorg dat de accu niet té lang in een koude omgeving staat. Klaar met je fietsrit? Haal de accu van je fiets af en leg deze binnen neer.

Fietsen winter Easy Rider driewielfiets noppenband Van Raam
Noppenbanden op een driewieler

Tip 4 om te fietsen in de winter op een driewieler: Noppenbanden

Veel mensen gebruiken winterbanden voor hun auto. Maar hoe zit dat eigenlijk met de banden voor een fiets? Bij een Van Raam driewieler hebben we geen speciale fiets winterbanden, maar wel een band met extra profiel en dus meer grip: de noppenband. Deze band is zeer geschikt voor het fietsen in verschillende weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. De noppenband is momenteel alleen beschikbaar voor de Easy Rider driewieler

“Het noppenprofiel is zo gemaakt dat je op verschillende terreinen en met verschillende weersomstandigheden fijn en veilig kunt fietsen.”

https://youtube.com/watch?v=BgVBIQxH4IY%3Frel%3D0%26showinfo%3D0%26autoplay%3D1
https://youtube.com/watch?v=BgVBIQxH4IY%3Frel%3D0%26showinfo%3D0%26autoplay%3D1

Tip 5: Matig je snelheid

Nattigheid, bladeren, vorst en sneeuw staan garant voor gladde wegen. Het is daarom belangrijk om op je snelheid te letten tijdens het fietsen. Vooral met een e-bike. Let hierbij extra goed op in bochten, waar je minder grip hebt.

Tip 6: Onderhoud je fiets

Naast dat je goed voor jezelf moet zorgen, moet je ook goed voor je fiets zorgen. Maak je fiets schoon, reinig en smeer je fietsketting en laat je Van Raam fiets regelmatig nakijken door de dealer. Fietsen over gestrooide wegen betekent veel zout en vies water over de onderdelen van jouw fiets. Dit zorgt voor snellere roestvorming en dit kan schade aan je fiets veroorzaken. Zorg dus dat je je fiets na een rondje fietsen in de winter schoonmaakt.

Tip 7 om te fietsen blijven fietsen in de winter: Denk aan de voordelen

Wordt het winter, dan pakken veel mensen de auto of de trein. Begrijpelijk, want fietsen bij vriesweer is niet altijd even leuk. Maar toch heeft fietsen in de winter ook veel voordelen. Pak je de fiets, dan hoef je jouw auto niet te krabben, niet te wachten op de trein (die regelmatig toch niet rijdt) en sta je niet de hele tijd in de file. Als fietser is het rustig op de weg en kun je genieten van de mooie natuur in de winterdagen. Fietsen is gezond! Bij het fietsen bij koud weer krijg je meer frisse lucht (goed voor de luchtwegen, hersenen, bloeddruk en hartslag) en je lichaam moet harder werken waardoor je het sneller warm krijgt en meer calorieën verbrand.

Chat openen
Kan ik u ergens mee helpen?
Goedendag!
Waar kan ik u mee helpen? Laat hier uw bericht achter.